Kapadokya ve Korona

Virüs Ne Zaman Başladı ?
Türkiye’de Kasım, Aralık ayları gibi görülmeye başlanan ve etkisinin gittikçe artırmaya başlayan virüsün herkesin hayatını etkiledi. Sosyal ve ekonomik yaşam başta olmak üzere tüm insanlığı etkileyen virüs yüzünden birçok insan aylardır sıkıntı ve sorunlarını katlamış durumdalar. Korona ve Kapadokya ile ilgili yazımıza başlayalım.

Kapadokya bölgesindeki iller olarak bizler tüm salgının sürecini izlerken, sıra Kapadokya bölgesine de geldi tabii ki.

Haziran ve Temmuz gibi salgının etkileri bölgede görünmeye başlarken aynı zamanda turizm olarak da yoğun zamanlar geçirdik. Bunun sebebi Mart ayından beri durmuş olan yaşamdan dolayı sıkılan ve artık evlerinde durmak istemeyen insanların artık birkaç günlüğüne bile olsa yer değiştirme isteğiydi.

Bilirsiniz ki Kapadokya bölgesi hem yurtiçinde hem de yurtdışında cazibe merkezi olarak yerini gittikçe sağlamlaştırmaktadır.

Bundan dolayıdır ki ; Haziran ayıyla birlikte Kapadokya’ya olan yoğun talepler – ki çoğunluğu yurt içindeki yerli turistlerdi – virüsü de beraberinde getirmişti. En azından bu durumu hızlandırmıştı.

Tabii ki her şeyin sebebi dışardan gelen yerli turistler kaynaklı değil maalesef ki civardaki küçük köylerde alınan kurallara uymayıp toplu cenaze namazı düzenleyen yada sosyal mesafesiz görüşmelerde bulunan ihmalkâr insanlarımızdan dolayı da bu süreç hızlanmıştır.

Buna karşın ; kurallara uyan ve hem kendisi hem de çevresindeki insanlar için fedakârlık yapıp işinden gücünden uzakta duran birçok insan oldu. Sanıyoruz ki en büyük darbeyi de onlar aldılar. Yani turizm sektörü ile ilgilenen insanlar.

Marketler, eczaneler, internet alışverişleri vs. seçenekler için çalışmalar devam ederken seyahat kavramının tam karşılığı olan bir insanın yaşadığı yeri değiştirerek başka yeri görme yeni yerler keşfetme eylemleri tamamen durmuş olduğu için turizm de haliyle durmuş oldu.

Kapadokya’da Virüs Var Mı ?
Kapadokya bölgesi Mart ayının yarısından başlayarak neydeyse Temmuz ayına kadar hiçbir hareketlilik görmedi. Fakat çoğu turizm işletmelerinin rezervasyonları Haziran ayında yeniden başlamıştı. Yeniden açılan işler Kasım ayı 2. haftasına kadar iyi denilebilecek şekilde geçti fakat bu günlerde alınan yeni kararlar ve kısıtlamalar nedeniyle herkesi yeniden başlanılan günlere dönme korkusu sarmış durumda.

Butik oteller ve seyahat acenteleri ile birlikte küçük işletmeler Haziran ayında yeniden açıldıklarını duyururlarken bununla birlikte aldıkları tedbirleri ve hazırlıkları duyurmayı ihmal etmediler.

Bodrum, Antalya gibi çok odalı otellerin bulunduğu şehirlere talep azalırken, Kapadokya gibi sakin, butik az odalı otellere olan talep artmış bulunuyor. Bundan dolayı da Kapadokya’da bulunan oteller, restoranlar ve diğer işletmeler tedbiri bundan sonra da elden bırakacak gibi görünmüyor.

Gündem olarak hem ülkemizin hem de Dünya’nın kafası oldukça karışık görünüyor. 2020’nin en kötü yıllardan biri olduğu konusunda zaten bu yazımızı okuyan herkesle hem fikirizdir. Ekonomi , siyaset, sağlık sektörlerinin gündemlerine doğal afetler başta olmak üzere kötü niyetli vakalar da eklenince insanlarımızın sabrı kalmadı maalesef.

Fakat tabii ki son günlerde gündemi rahatlatan aşı haberleri Dünya’nın her yanından gelmekte olup insanlığın gönlüne su serpmektedir.

Dünya’nın gelişmiş ülkelerinden olan Çin, Rusya, Almanya gibi ülkeler başta olmak üzere virüsle baş edebilecek aşıyı bulduklarını ve denemelere başladıklarını duyurdular. Ülkemizin gündeminde ise aşıyı hangi ülkeden satın alacağımız konuşuluyor. Gönül ister ki ; ülkemizin bilim insanları bu aşıyı üretsin ve sağlık firmalarımız da tüm üretimini üstlensin. Devlet eliyle de bu aşılar tüm ülkeye dağıtılsın. En yakın zamanda bu gibi haberleri de bekliyor olacağız.

Çoğu turizm profesyoneline göre 2021 Haziran ile birlikte kötü günler eskide kalmış olup güzel bir sezon bekleniyor.

Tabii ki yeni yıl bize ne getirir, insanlarımız alınan tedbirlere ne kadar uyarlar veya bilim açısından süreç nasıl ilerler bilemiyoruz fakat bu günlerin ne kadar hızlı geçmesini istiyorsak kendimize ve çevremizdeki insanlara o kadar çok dikkat etmeliyiz.

Korona ve Kapadokya
Kapadokya’dan tekrar bahsedecek olursak 2020 Marttan itibaren bu zamana kadar olan toplam vefat sayısı 20’yi geçmemiştir. Vaka ise 6.000 civarında olduğu tahmin ediliyor. Daha detay için buraya tıklayabilirsiniz.

Dediğimiz gibi Kapadokya şehirleri her zaman sakin ve huzurlu olmuştur. Bölge olarak ise Türkiye’nin tam ortasında olduğu için ulaşım ve güvenlik konusunda da öne çıkan bölgelerin başında gelir.

Şu an için baktığımızda geçtiğimiz senelere göre Kapadokya oldukça sakin, kalabalıktan uzak, grup otobüslerinin çok az sayıda görüldüğü ve gezmeye müsait olarak görünüyor.

Bu aylarda Kapadokya’ya gelen yerli turistlerin başında balayı çiftlerini görüyoruz ve çoğu misafirimiz tur araçlarıyla gelmek yerine kendi araçlarıyla veya kiralık araçlarla gelmeyi tercih ediyorlar.

Bundan sonra nasıl devam eder bilmiyoruz fakat, turizm standartlarının bundan sonrasında değişiklikler olacağı su götürmez bir gerçek. Korona ve Kapadokya ile ilgili gelişmeler oldukça sosyal medya hesaplarımızdan sizlere iletmeye çalışacağız.

Ne olursa olsun, nasıl günler geçirirsek geçirelim, umut her zaman vardır ve insan var olduğu sürece güzel günler her zaman gelecektir.

Niyeti iyiden geçen insanların olduğu yeni günlerde umarız ki yolumuz kesişir. Kendinize iyi bakın, sağlıkla kalın, hoşça kalın !

 

Mert Akif Yıldız
Profesyonel Turist Rehberi